Zlúčenie dôchodkových fondov Aegon, d.s.s., a. s.

streda, 11. septembra 2013

Zverejnenie0 informácie Aegon, d.s.s., a.s. o zámere zlúčiť dôchodkové fondy

Spoločnosť AEGON, d.s.s., a.s., so sídlom Slávičie údolie 106, 811 02 Bratislava, IČO: 35 902 612 (ďalej len „AEGON, d.s.s., a.s.") si dovoľuje informovať svojich sporiteľov16 o zámere zlúčiť dôchodkové fondy BALANS - zmiešaný negarantovaný d.f., AEGON, d.s.s., a.s. a VITAL - akciový negarantovaný d.f., AEGON, d.s.s., a.s., pričom zanikajúcim dôchodkovým fondom5 bude BALANS - zmiešaný negarantovaný d.f., AEGON, d.s.s., a.s., a nástupníckym dôchodkovým fondom bude VITAL - akciový negarantovaný d.f., AEGON, d.s.s., a.s.

Zlúčenie vyššie uvedených dôchodkových fondov spoločnosť AEGON, d.s.s., a.s. plánuje uskutočniť najneskôr v januári 2014 po udelení predchádzajúceho súhlasu Národnou bankou Slovenska.

O ďalšom procese realizácie zlúčenia dôchodkových fondov bude AEGON, d.s.s., a.s. sporiteľov informovať na svojom webovom sídle.

Stručný popis investičnej stratégie nástupníckeho dôchodkového fondu4 VITAL - akciový negarantovaný d.f., AEGON d.s.s., a.s.

Fond VITAL - akciový negarantovaný d.f., AEGON, d.s.s., a.s. (ďalej len „Nástupnícky fond") je určený najmä sporiteľom15, ktorí uprednostňujú potenciálne vyšší výnos a sú ochotní akceptovať vyššiu mieru rizika11 spojenú najmä s investovaním do akciových nástrojov.

Dlhodobým cieľom Nástupníckeho fondu je potenciálne vysoké zhodnocovanie majetku v dlhodobom horizonte s prihliadnutím na primeranú mieru rizika. Najväčšiu časť majetku Nástupníckeho fondu budú tvoriť akciové a dlhopisové investície, zvyšnú časť majetku Nástupníckeho fondu budú tvoriť peňažné investície.

Ďalej môže byť majetok Nástupníckeho fondu použitý na obchody na obmedzenie menového a úrokového rizika a ďalších rizík spojených s majetkom v Nástupníckom fonde. Akciové investície tvorené cennými papiermi3 budú do majetku Nástupníckeho fondu nadobúdané predovšetkým na burzách cenných papierov2 a iných regulovaných trhoch so sídlom napríklad v Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku, Slovensku, Spojených štátoch amerických a v ostatných členských štátoch Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a krajín OECD.

Hlavné riziká13 Nástupníckeho fondu

Hodnota majetku v Nástupníckom fonde môže výrazne rásť, stagnovať alebo aj klesať. Majetok v Nástupníckom fonde môže byt vystavený najmä akciovému, úrokovému, menovému a kreditnému riziku12.

• Akciové riziko101 - je riziko straty vyplývajúce zo zmien cien majetkových cenných papierov a ich vplyvu na hodnotu majetku v Nástupníckom fonde.
  • Úrokové riziko - je riziko zmeny hodnoty dlhopisových a peňažných investícií v dôsledku zmeny úrokových sadzieb na finančnom trhu. AEGON, d.s.s., a.s. môže používať nástroje na obmedzenie alebo zabezpečenie úrokového rizika fondu.
  • Menové riziko7 – je riziko straty vyplývajúce zo zmien výmenných kurzov6 cudzích mien a ich vplyvu na hodnotu majetku v Nástupníckom fonde vyjadrenú v eurách. AEGON, d.s.s., a.s. môže používať nástroje na obmedzenie alebo zabezpečenie menového rizika8 fondu.
  • Kreditné riziko – je predovšetkým riziko nesplnenia si záväzkov zo strany dlžníka, riziko vyrovnania obchodu a riziko protistrany.

Okrem týchto rizík môže byť majetok v Nástupníckom fonde vystavený aj iným rizikám14, a to napríklad riziku likvidity9, politickému riziku, legislatívnemu riziku a podobne.

1. <p>Sprístupnenie a oznámenie dokumentu alebo informácie vo verejne prístupných priestoroch poisťovne, na internetovej stránke poisťovne alebo iným vhodným spôsobom podľa uváženia poisťovne, čím sa dokument alebo informácia stávajú účinnými, pokiaľ nie je výslovne uvedené inak.</p>
  2. <p>Riziko zmeny ceny akcie. Investovanie do akcií je spojené s vyšším stupňom rizika ako investovanie do dlhopisov. Investovanie do tzv. blue chips sa obvykle vyznačuje nižšou mierou rizika ako investovanie do akcií menších - začínajúcich spoločností, alebo spoločností na rozvíjajúcich sa, resp. dynamických trhoch.</p>
  3. <p>Je peniazmi oceniteľný zápis v zákonom ustanovenej podobe a forme, s ktorým sú spojené práva podľa zákona o cenných papieroch a podľa osobitných zákonov, najmä oprávnenie požadovať určité majetkové plnenie alebo vykonávať určité práva voči zákonom určeným osobám.</p>
  4. <p>Je peniazmi oceniteľný zápis v zákonom ustanovenej podobe a forme, s ktorým sú spojené práva podľa zákona o cenných papieroch a podľa osobitných zákonov, najmä oprávnenie požadovať určité majetkové plnenie alebo vykonávať určité práva voči zákonom určeným osobám.</p>